Ik ben een

Modderdag

Modderdag

Tijdens ModderDag op 28 juni staat het vrij spelen met de elementen water en zand centraal. Kinderen krijgen de ruimte om modder te maken, ontdekken en beleven. Honderdduizenden kinderen in binnen- en buitenland zijn tegelijkertijd actief bezig met natuur. En daarbij mag je vies worden!

 

Over ModderDag

Tijdens ModderDag staat het vrij spelen met de elementen water en zand centraal. Kinderen krijgen de ruimte om modder te maken, ontdekken en beleven. Honderdduizenden kinderen in binnen- en buitenland zijn tegelijkertijd actief bezig met natuur. En daarbij mag je vies worden!

Hoe werkt ModderDag?

ModderDag organiseer je zelf. Als school, gastouder, kinderdagverblijf, BSO, bezoekerscentrum: iedereen die het spelen van kinderen in de natuur belangrijk vindt kan zich aansluiten bij ModderDag en zelf iets organiseren. Je kan jouw activiteit hieronder aanmelden.

Aanmelden is belangrijk om landelijk de impact van deze dag te kunnen laten zien. Bovendien ontvang je na aanmelding de link naar de vernieuwde ModderDag materialen, zoals posters, het felbegeerde ModderDag Diploma, handige checklists en de leukste ModderActiviteiten voor kinderen van 0-12 jaar!

Aanmelden

Meld je aan voor ModderDag 2024 via dit formulier en ontvang voorbeeldactiviteiten, draaiboeken, posters en andere ondersteunende materialen.

Stappen

  1. Oriëntatie. Spreekt ModderDag je aan en wil je hier iets mee doen? Snuffel vooral goed op rond op deze site. Bij de veelgestelde vragen vind je de nodige informatie over deelnemen, organiseren, veiligheid en duurzaamheid.
  2. Aanmelden. Prik voor jouw event een locatie, datum en tijd. Dit kan op ModderDag (28 juni 2024) zelf zijn maar je kan ook iets organiseren in de omliggende dagen. Meld jouw event aan via de ModderDag website.
  3. Voorbereiding. Na aanmelding ontvang je vanuit IVN ondersteunende materialen. We bieden uitgebreide handboeken met voorbeeld activiteiten voor zowel scholen, kinderopvang als publieke locaties. Ook hebben we draaiboeken, posters en andere communicatiemiddelen digitaal beschikbaar. Wat je precies gaat doen is verder helemaal aan jou.
  4. Uitvoering en communicatie. Op de dag zelf is het lekker genieten en vies worden! Deel vooral je leukste foto’s met ons via social media met #modderdag.

Maatschappelijke urgentie

Waar en wanneer is er nog ruimte om te spelen in de natuur? Te ervaren hoe je een steen kunt keilen over het water? Hoe het is om slootje te springen of in een boom te klimmen? In onze huidige samenleving gebeurt het ontdekken van de wereld steeds vaker virtueel: via televisie, games, tablets en smartphones.

En dat, terwijl het wetenschappelijk is aangetoond dat buiten spelen in de natuur de ontwikkeling van kinderen enorm stimuleert. Met ModderDag zetten we het spelen in de natuur op de agenda. Omdat het leerzaam en leuk is! Sluit je daarom aan en organiseer je eigen ModderDag. Vies worden mag op ModderDag!

International Mud Day Logo International Mud Day

In 2009 op een World Forum bijeenkomst is het idee voor International Mud Day ontstaan, met als doel kinderen de noodzakelijke positieve natuurervaringen te geven. Gillian McAuliffe uit Australië and Bishnu Bhatta uit Nepal bespraken de uitdagingen die kinderen tegenkwamen bij het spelen in de modder in hun eigen omgeving. Waar op de dorre zandvlakten van Perth, Australië weinig modder te vinden is en een cultuur heerst van ‘niet vies willen worden’, was in Nepal meer dan genoeg modder maar hadden kinderen onvoldoende kleding om deze vies te kunnen maken en daarna te wassen. Wat begon als een kledinginzamelingsactie en uitwisseling tussen kinderen uit Nepal en Australië is uitgegroeid tot een internationale dag.

Marc Veekamp (IVN) heeft ModderDag in 2013 naar Nederland gehaald en samen met Schuttelaar en partners dit verder opgezet. Internationaal wordt ModderDag jaarlijks behalve in Nederland ook in Nepal, Australië, Schotland, Engeland, Tanzania, Bangladesh, Mexico, Vlaanderen en de Verenigde Staten gevierd. En het aantal deelnemers aan ModderDag groeit ieder jaar.

IVN volgt in principe de datum van International Mud Day die elk jaar op 29 juni valt. In 2024 valt International Mud Day op een zaterdag, waardoor ModderDag een dagje wordt vervroegd. De aankomende editie van ModderDag in Nederland is dus op vrijdag 28 juni 2024.

3 jun 24Protocol kindermishandeling gewijzigd: aangifteplicht en meldplicht gastouder toegevoegdLees verder
16 mei 24Update: Koppeling met maximaal twee gastouderbureaus alleen voor nieuwe koppelingenLees verder